(latinisht
Pimpinella anisum)
Frytet e
anasonit përmbajnë esencë të pasur me atenol dhe estragol. Përdoren kundër
ngërçeve të muskujve të stomakut dhe të zorrëve; gjithashtu ndihmojnë në
largimin e gazeve nga zorrët dhe nxisin prodhimin e lëngjeve nga të gjitha
gjëndrat, përfshi edhe ato të qumështit. Meqënëse ecenca e anasonit dalin
jashtë edhe nëpërmjet frymëmarrjes, ndikon edhe në pastimin e këlbazëve nga
rrugët e frymëmarrjes. Anasoni përdoret për çrregullimet e stomakut dhe të
zorrëve, në mënjanimin e gazeve nga zorrët, kundra kollës dhe pezmatimet e
rrugëve të sipërme të frymëmarrjes. Ndikon edhe në prodhimin e qumështit te
gratë me gji.
Përgatitja dhe përdorimi:
(Fryte)
Në një
enë hidhen 4 lugë kafeje fryte anasoni të copëtuara, shtojmë një filxhan çaji
me ujë zien. Ena mbulohet me kapak dhe lihet për 15-20 minuta. Lëgu kullohet
dhe pihet. Merren deri në 3 doza në ditë.
Ruajtja:
Farat
ruhen në një enë të mbyllur mirë, në vend të freskët dhe të thatë, për 18 muaj.
Emërtimi i anasonit në gjuhë të huaja:
anglisht: anise
greqisht: γλυκάνισος
italisht: anice
gjermanisht: anis
frëngjisht: anise
rusisht: анис
serbisht: анис
suedisht: anis
spanjisht: anís
hollandisht: anijs
finlandisht: a nisruoho
danisht: anis
turqisht: anason
rumanisht: anason